CRITICI. Uniunea Europeană condamnă atacurile asupra libertății presei în timpul crizei COVID-19. Înaltul Reprezentant al UE: „Prea mulți jurnaliști și-au pierdut viața pentru că și-au făcut meseria”

CRITICI. Uniunea Europeană condamnă atacurile asupra libertății presei în timpul crizei COVID-19. Înaltul Reprezentant al UE: Prea mulți jurnaliști și-au pierdut viața pentru că și-au făcut meseria”
Sursă FOTO Twitter
Publicat: 03/05/2020, 15:55

Înainte de Ziua Mondială a Libertății Presei, ministrul de externe al Germaniei a declarat că jurnalismul independent este slăbit în timpul pandemiei coronavirusului. De asemenea, UE a avertizat că libertatea presei este în pericol în mai multe țări. Josep Borrel condamnă atitudinea unor țări care se folosesc de pandemia de COVID-19 pentru a impune restricții asupra libertății presei,  declarând: „Prea mulți jurnaliști și-au pierdut viața pentru că și-au făcut meseria”.

Sâmbătă, Uniunea Europeană a criticat restricțiile asupra mass-media puse în aplicare de unele țări în timpul crizei coronavirusului. Ministrul german de externe, Heiko Maas, a intervenit, de asemenea, pentru a apăra jurnalismul independent cu o zi înaintea Zilei Mondiale a Libertății Presei duminică, potrivit Dw.com.

„Este foarte probabil ca pandemia COVID-19 să fie utilizată pentru a limita libertatea presei în mai multe țări”, a declarat  diplomatul  UE, Josep Borrell, într-o declarație în numele celor 27 de state membre.

Josep Borrel, Înaltul Reprezentant al UE condamnă atitudinea unor țări care se folosesc de pandemia de COVID-19 pentru a impune restricții asupra libertății presei,

„Prea mulți jurnaliști și-au pierdut viața pentru că și-au făcut meseria” .

„În prea multe țări, jurnaliștii se luptă cu o legislație restrictivă, atribuită uneori stării de urgență generată de COVID-19, care limitează libertatea de exprimare și libertatea presei. Blocarea internetului și a site-urilor web se multiplică. Reporterii, în special femeile, sunt supuși unor campanii de denigrare, unor presiuni financiare și unor atacuri din partea guvernului sau a unor canale de presă partizane, ceea ce îi obligă adesea să se autocenzureze. Prea mulți se confruntă cu hărțuiri, cu arestări arbitrare și cu privarea de libertate. Prea mulți și-au pierdut viața pentru că și-au făcut meseria” , a declarat Înaltului Reprezentant, Josep Borrell, potrivit unui comunicat de presă. 

Ungaria este o țară a UE care a limitat libertatea jurnaliștilor în timpul pandemiei.

Grupul pentru drepturi Reporteri fără frontiere a avertizat, de asemenea, că mulți jurnaliști din întreaga lume se pot confrunta cu cenzura sau libertăți limitate, deoarece focarul duce la restricții în viața publică.

Avertismentul vine la o zi după ce China a închis un jurnalist pentru „atacarea și înlăturarea partidului comunist”.

Jurnalismul independent este „important”

Ministrul german de externe, Heiko Maas, împreună cu omologii săi din Marea Britanie, Franța și Olanda, au lansat sâmbătă o declarație subliniind importanța independenței jurnalistice în criza coronavirusului.

„Este profund preocupat să observăm că publicațiile din întreaga lume se reduc și se închid în timp ce jurnaliștii își pierd locul de muncă din cauza veniturilor scăzute”, a spus Maas.

Maas a postat pe Twitter pentru a condamna un atac asupra jurnaliștilor germani de la Berlin.

Anul acesta, Ziua Mondială a Libertății Presei, cu deviza „Jurnalismul fără teamă sau favoare”, se bazează în jurul importanței unei prese independente pentru o democrație funcțională.

Rapoarte realizate de EastStratcom a Serviciului European de Acțiune Externă, care se ocupă cu combaterea știrilor false și a dezinformării relevă că actorii “oficiali și susținuți de stat” din Rusia și China vizează, prin acțiuni de dezinformare și “narațiuni conspirative” despre COVID-19, publicul din Uniunea Europeană și din vecinătatea sa.

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Bărbații care au primit bani în timpul unui studiu au fost de 4 ori mai...
×